IkToon Fotografie: Gert Slager

Een foto, maar dan anders

Foto’s. Wie maakt ze niet?! Een aantal van mijn opnamen gebruik ik om er creatief wat mee te doen. Foto’s   die door de wasstraat van de fantasie gaan. Ze komen wat verder van de  werkelijkheid  te staan.. De foto wordt uitgangspunt om op ontdekkingstocht te gaan. Dat doe ik in het uitgebreide  programma van Photoshop.

Velen gebruiken dit programma om kleine aanpassingen aan te brengen, zoals het verscherpen van het beeld, het aanpassen van kleuren, iets wegklonen etc. Ook ik pas dat op vele foto’s toe. Maar ik ga in een klein deel van mijn opnames duidelijk nog een stap verder. Daarbij laat ik mij verrassen door de mogelijkheden die dit programma biedt. En dat zijn er heel veel, want fotoshop is veelzijdig.

Dit proces van fotoshoppen  biedt mogelijkheden om te spelen met de kleuren, de vormen te wijzigen, achtergronden te wisselen, teksten toe te voegen of een element in de foto te benadrukken. Ik ben op dat moment de kunstenaar van iets nieuws. Natuurlijk herken je nog de foto, maar toch is het heel anders geworden. Heel belangrijk is mijn gevoel over wat ontstaat. Hierdoor kijk ik er met plezier naar, wat een alles bepalend element is voor mij.

In deze bezigheid tikken de minuten weg. Ik probeer steeds mogelijkheden uit en zomaar ineens ben je blij verrast. Iets unieks is ontstaan, mijlenver weg van een opname uit de categorie “13 in een dozijn!”. Dat geeft voldoening: een foto, maar dan anders.

Geschreven door: Gert Slager

Bekijk hier de inzending van Gert Slager voor de online expositie van Katwijkse fotografen, met als thema: Cultuur – in de breedste zin van het woord.

Ook meedoen?
Meer info vind je HIER

Written By: Redactie