IkToon Theater – Engelandvaarders

Een theatervoorstelling geschreven en geregisseerd door Peter Minnee

Het verhaal
In de theatervoorstelling Engelandvaarders is het zomer 1941. Een klein detachement van de Duitse Wehrmacht is gestationeerd in Katwijk en dient als kust bewaking. Een groep jongeren vat het plan op om in een kano naar Engeland te vluchten om van daaruit de strijd aan te gaan met de Duitse bezetter. De zus van één van de Engelandvaarders werkt als verpleegster bij het Zeehospitium. Hier ontmoet ze de jonge Duitse soldaat Werner. Zij raakt ook bevriend met de Joodse kunstenaar Ailbe die in het Zeehospitium revalideert. Als al deze levens elkaar treffen moet iedereen bepalen waar zijn of haar loyaliteit ligt en keuzes moeten maken met verstrekkende gevolgen.

Wilt u meer weten over Engelandvaarders?
Bezoek dan Museum Engelandvaarders in Noordwijk en beleef mee hoe mannen en vrouwen tijdens WO II uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen Nazi-Duitsland en Japan voortzetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes. Sommigen in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land. Ruim 2.000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan en leverden vervolgens een bijdrage aan de bevrijding van Europa.

Foto: Jaap Ouwehand

Voor meer informatie kijk op de website http://engelandvaarderskatwijk.nl/

 

Written By: Redactie