mc KASSET: Onder Anderen

In de interactieve performance en theatrale gedachtewisseling ONDER ANDEREN gaat muziektheatercollectief KASSETT in gesprek met u over de onbegrijpelijke ander. Via het gedachtegoed en leven van de omstreden filosoof Gerard Bolland maar ook met behulp van theater en muziek onderzoeken filosoof Gerko Tempelman, zangeres en actrice Oukje den Hollander en schrijver en regisseur Frank Siera samen met u wat het betekent om je in een ander in te leven. Waarom zouden we anderen willen begrijpen, wat levert dat ons op? Is het überhaupt mogelijk en sterker nog: moeten we het in het geval van Gerard Bolland wel willen?

Gerard Bolland overleed precies honderd jaar geleden. Hij leidde een stormachtig leven: Bolland groeide vrij arm op in Groningen, werd basisschoolmeester in Katwijk, gaf les in Indië om uiteindelijk als autodidact filosoof een positie te verwerven als hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. Hij werd berucht om zijn bulderende toespraken, zijn nietsontziende kritiek op collega’s en studenten en vooral zijn omstreden standpunten en toespraken. Vanwege zijn laatste toespraak De Teekenen Des Tijds wordt hij zelfs gezien als grondlegger van het fascistisch gedachtegoed in Nederland. Zijn borstbeeld stond tot 2003 nog in de Tweede Kamer, maar werd toen met stille trom verwijderd – gecanceld, zou je kunnen zeggen. Terecht, of moeten we altijd een poging blijven doen ons tot de ander te verhouden? Of moeten we iemand als Gerard Bolland helemaal niet wíllen begrijpen?

ONDER ANDEREN speelt ‘op maat’, in verschillende formats op diverse plekken: we gaan met verschillende versies in première, o.a. tijdens Nacht van Ontdekkingen in Leiden en in Paradiso tijdens Brainwash Festival in Amsterdam. Zie hier voor de speellijst.

ONDER ANDEREN is het derde ‘de onbegrijpelijke ander’-project.

Credits
filosofie, dramaturgie, gespreksleider
Gerko Tempelman
zang, spel, gespreksleider
Oukje den Hollander
tekst, regie, gespreksleider
Frank Siera

Written By: Arno Kattuk.nl