mc KASSETT speelt WANKLANK

Muziektheater over de omstreden filosoof Gerard Bolland

“De teekenen des tijds doen mij een donkere toekomst voorzien.” Honderd jaar geleden overleed Gerard Bolland, filosoof aan de Universiteit van Leiden. Zijn provocerende gedachtegoed en bulderende colleges deden veel stof opwaaien.

Bolland ontpopte zich tot grondlegger van het fascistisch gedachtegoed in Nederland: bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd zijn laatste toespraak zelfs opnieuw gedrukt en verspreid. In 2003 werd zijn borstbeeld verwijderd uit de Tweede Kamer – gecanceld, zou je kunnen zeggen. Terecht. Of niet?

WANKLANK, een co-productie van KASSETT en Ikarai, duikt in het turbulente leven van deze bewust vergeten filosoof, met een filmische mix van jazz en klassieke muziek. De acteurs en musici kruipen in het hoofd van Bolland. Als we ons zelfs in hem kunnen inleven, dan lukt dat bij iedereen. Want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch? Of moeten we iemand als Gerard Bolland niet eens wíllen begrijpen?

WANKLANK ging op 4 mei in première in de Leidse Schouwburg in het kader van Theater na de Dam. Zie de speellijst voor alle data.

KASSETT werkt deze periode vanuit het filosofische thema ‘de onbegrijpelijke ander’. Want in gepolariseerde tijden lijken anderen door onbegrip erg ver van ons af te staan, maar staan we in werkelijkheid niet veel dichter bij onze ogenschijnlijke tegenpolen? Of is het eigenlijk onmogelijk (of zelfs onwenselijk) een ander volledig te begrijpen? WANKLANK is het vijfde ‘onbegrijpelijke ander’-project.

Meer weten?
mckassett.nl/projecten

Written By: Arno Kattuk.nl