Een kijkje bij de Open Repetitie Jeugdorkest Harmonie Katwijk

Foto’s en verslag door Asli

Dirigent Jaap moedigt een clubje klarinetspelers aan om het geluid wat voller te laten klinken. Hij zingt voor wat ze moeten spelen. En ze volgen hem. “Goed zo!”zegt hij, “En dan nu meer geluid, het mag gehoord worden! “. Ze doen het nogmaals, het klinkt nu mooi vol. En de andere orkestleden zeggen:”Ja,dat is mooi!! Dat was echt goed!!”

Ze gaan verder met het muziekstuk. Jaap geeft al dirigerend aan wie er wanneer moet invallen, tikt af, legt uit, zingt stukjes voor, laat mensen opnieuw beginnen. En pakt er ook en ander stuk bij, dat het orkest al wat beter kent, om ze na het intensieve instuderen en herhalen ook even door te laten spelen. Je kunt met het jeugdorkest al snel meespelen. Als er niet te veel beginners tegelijk beginnen, en er voldoende begeleiding is, kun je soms na 2 lessen al meedoen.

Louis van Rijn, 11 jaar, speelt Trompet. Zijn skateboard waarmee hij gekomen is ligt onder zijn stoel. “Ik speel al bijna 4 jaar Trompet, ik vind het gewoon leuk! Ik hou heel veel van muziek. Ik hou van de muziek zoals we die hier spelen, Titanic en andere filmmuziek. Maar ik hou ook van dance en top 40 muziek. Volgens mijn moeder heb ik een goede muzieksmaak. In de auto draaien we eigenlijk altijd mijn spotifylijst. Wat ik wil bereiken met muziek? Ik wil gewoon heel goed worden. Niet alleen met trompet spelen, ik heb ook belangstelling voor gitaar. Het is leuk om hier te spelen, het is veel fijner dan in je eentje een instrument spelen. Want dan zit je maar alleen. Het is gezellig in het orkest, iedereen is heel aardig en we maken mooie muziek. ”

Louis doet zijn tas met trompet op zijn rug, en gaat op zijn skateboard weer naar huis.

Meer weten?

www.harmoniekatwijk.nl

Bekijk de foto’s van het bezoek hieronder:

Written By: Redactie