Sodekroot – Alles op z’n Kattuks (of is het Katteks?)

De Katwijkse taal blijft fascineren. Bekijk bijvoorbeeld Sodekroot met ‘allegerande Kattukse uitspraken’ op social media. Gelijk vanaf de start een dikke hit op Instagram.

Naar eigen zeggen: “Quotes en herkenbare teksten van allegerande Kattukse (allerlei Katwijkse) uitspraken. Geen rumag, geen lubach, maar uitspraken van trotse Kattukers”

De bekendste uitspraken zijn zelfs op t-shirt te krijgen. Genoeg vraag naar, blijkbaar.

De Katwijkse taal en de uitspraken zijn gelijk voer voor discussie. ‘Dat schrijf je niet zo, het is Katteks, niet Kattuks’ .  Of omgekeerd.

Het Katwijkse dialect leeft blijkbaar tot op de dag van vandaag nog bij enorm veel Katwijkers, van  jong tot oud. Ze zijn er trots op en hier komen mooie dingen uit voort.

Van een fysiek Katwijks Woordenboek (kopen) met meer dan 7000 woorden en uitdrukkingen, tot een hippe social media actie met Katwijkse quotes en een uitverkochte T-shirtlijn. De Katwijkse taal, het Katwijkse dialect, is een stuk cultureel erfgoed dat, terecht, gekoesterd wordt. En zo niet alleen bewaart blijft voor volgende generaties, maar ook populariteit behoudt onder de huidige.

Meer weten?
Bekijk de Katwijkse kast in de Hoofdbieb voor nog meer boeken over het Katwijks dialect. O.a.  Op z’n Katteks ezaad, Kleine grammatica van het Katwijks, Dialect en dialectverandering in Katwijk aan Zee

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Met wies ken jij goed kaksen? #taggeniskaksen

Een bericht gedeeld door Sodekroot! (@sodekroot) op

Written By: Redactie