Kunstenaar: Simon de Jong

Dit stuk is eerder verschenen op de site kijkopkatwijk.nl en is geplaatst met toestemming van de auteur.

Het is een slag apart en ze zijn dun gezaaid, Katwijkers die er voor kiezen zich te specialiseren in een ambacht. Met hun vaardige handen en hun grondige vakkennis leveren ze degelijke kwaliteit en een uniek product en geven ze automatisering en massaproductie het nakijken. Voor hen geen troosteloze kantoortuinen, kille fabriekshallen of eindeloze magazijnen. Geen chefs of managers die over hun schouders meekijken en agile en scrum prediken. In deze aflevering: Kunstenaar Simon de Jong

Als ik de huiskamer binnenloop word ik vriendelijk begroet door een langharige kerel die met ontblootte tanden zijn middelvinger naar me opsteekt. Het is niemand minder dan Dave Grohl, de voormalige drummer van de legendarische band Nirvana die mij vanuit de hoek van de kamer vanaf een groot doek aangrijnst. Simon is nog boven en dat geeft mij even de gelegenheid om de huiskamer in me op te nemen. Een tafel tegenover de ezel waar het schilderij van het Nirvana-icoon op staat lijkt het exclusieve domein van Simon te zijn. Er staan potten met kwasten in allerlei soorten en maten en er ligt een stuk doek vol met verfvlekken dat hoogstwaarschijnlijk ooit een t-shirt was.

Op de vensterbank ligt een stapel boeken van aanzienlijk formaat die je in de bibliotheek in het hoekje ‘rock ’n roll’ of ‘zwart-wit fotografie’ zou kunnen vinden. Wat ik onbewust verwachtte, maar niet zie, is een wand vol met foto’s van muziekhelden, het favoriete schilderonderwerp van Simon. Ze hangen er wel, de fotolijstjes, voornamelijk van familie en gezin, maar slechts twee ervan zijn muziekgerelateerd. Het zijn herinneringen aan concerten van De Dijk en Bruce Springsteen, en dat heeft een reden.

Ik volgde hem al een tijdje op Facebook. Portretschilder Simon de Jong trok mijn aandacht met zijn favoriete bezigheid, het schilderen van portretten van muziekhelden. Dat woord ‘helden’ is wat Simon betreft voorbehouden aan een selecte groep van groten der aarde. Namen als Tom Waits, David Bowie, Mick Jagger, Huub van der Lubbe, BB King, Eddie Vedder, Nina Simone, Neil Young, Jack Poels, Leonard Cohen maar toch vooral, en heel vaak, Bruce Springsteen. Ze hebben allemaal iets gemeen, en dat is niet alleen een goeie kop om te schilderen.

Dit en andere stukken verder lezen? Kijk dan kijkopkatwijk.nl!

 

Written By: KijkopKatwijk.nl