Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het oude vissersdorp en is gehuisvest in een ruim en recent uitgebreid complex.

Het museum combineert een bijzondere collectie schilderijen van buitenlandse en Nederlandse schilders die aangetrokken werden door de kunstenaarskolonie Katwijk, met een fraaie verzameling lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

Het Katwijks Museum is ondergebracht in een rederswoning (1910), gebouwd door architect H.J. Jesse. Het pand is van 1953-1981 in gebruik geweest als politiebureau. Sinds 1983 is het Katwijks Museum er in gevestigd. Aan het oorspronkelijke redershuis is niets veranderd; het pand staat sinds 1993 op de gemeentelijke monumentenlijst.

Op de bovenste etage van het museum is een permanente expositie ‘Katwijk in vogelvlucht’ te vinden, over onder andere de lokale Engelandvaarders. Deze bestaat uit een vitrineladenkast en een groot interactief beeldscherm. Het geheel is ontwikkeld en gefinancierd door St. Monument Engelandvaarders Katwijk. Het biedt aan de hand van foto’s en filmfragmenten het verhaal van jonge mannen die per kano vanaf het strand van Katwijk probeerden Engeland te bereiken. Tevens worden de ontsnappingen getoond van 30 Katwijkers die Engelandvaarder zijn geweest. Willem van der Plas, schrijver van het boek over mensen die op zee gebleven zijn, heeft recent de verhalen van deze Katwijkers in archieven gevonden. Nabestaanden van deze Katwijkers hebben authentieke documenten, foto’s en onderscheidingen beschikbaar gesteld. Deze zijn te zien voorzien van het persoonlijke verhaal in de vitrineladen.

Wil je meer weten over de collectie en acitiviteiten van het Katwijks Museum? Kijk dan op www.katwijksmuseum.nl.

 

Written By: Redactie