Museum Het Spinozahuis

De tegenwoordig wereldberoemde filosoof werd in 1632 in Amsterdam, in de wijk Vloedenburg (nu Waterlooplein-buurt), geboren. Het huis van zijn ouders is niet bewaard gebleven. Wel zijn er twee huizen bekend waarvan we weten dat Spinoza er enige jaren heeft gewoond, namelijk in Rijnsburg en Den Haag.

Toen Spinoza in 1660 zijn geboortestad verliet, vestigde hij zich in Rijnsburg. Dit dorp was een vrijplaats voor de collegianten, een doperse sekte waaronder hij vrienden had. In de woning van de chirurgijn H. Hooman had hij een kleine kamer, waar hij lenzen voor optische instrumenten vervaardigde en waar hij zijn overpeinzingen met de ganzenpen neerschreef. In het huis is nu het bescheiden museum ingericht. De bibliotheek, die Spinoza volgens de boedelbeschrijving bij zijn dood in 1677 bezat, kon worden gereconstrueerd. De perkamenten en leren banden vormen nu een verzameling die uniek is in de wereld, geplaatst in de sfeer van een schilderij van Vermeer of De Hoogh.

Wil je meer weten over de collectie en activiteiten van Museum Het Spinozahuis? Kijk dan op spinozahuis.nl.

 

 

Written By: Redactie