Torenmuseum Oud-Valkenburg

Het Zuid-Hollandse Valkenburg kent een rijke geschiedenis die mede te danken is aan de Romeinen. In Valkenburg bewaakten de Romeinen ruim 300 jaar het meest noordelijke deel van het Romeinse Rijk vanuit vesting Praetorium Agrippinae. Valkenburg verkreeg archeologisch internationale allure door de vele opgravingen en vondsten. In Museum Oud-Valkenburg wordt een permanente tentoonstelling gehouden over dit Romeinse erfgoed. Het museum brengt op de eerste verdieping aan de hand van een tijdlijn ook de lokale geschiedenis van Valkenburg in beeld.

Museum Oud-Valkenburg bevindt zich aan het Castellumplein. Dit plein is zichtbaar gelegen op een terp, ontstaan door de bouw van de Romeinse vesting. In het plein zijn de contouren van de vesting met bronzen doppen gemarkeerd in het straatwerk. De oude Romeinse heerbaan naar de vesting is gedeeltelijk gereconstrueerd als kunstwerk aan de Torenvlietslaan zo’n 800 meter zuidelijk van het Castellumplein. Het museum is gevestigd in een toren met lift, exact op de plaats van de vroegere Romeinse vesting Praetorium Agrippinae. Vanuit de toren heeft u een mooi uitzicht op het voormalige marinevliegkamp en het oude centrum. De toren is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en in 1998 herbouwd.

Wil je meer weten over de collectie en activiteiten van Torenmuseum Oud-Valkenburg? Kijk dan op oudvalkenburgzh.nl.

Written By: Redactie