18-19 juni: Bouw als een echte Romein en duik in de archeologie van Katwijk!

Katwijk zit boordevol geschiedenis die teruggaat tot ver voor de tijd van de Romeinen. Tijdens de Archeologiedagen kun je er alles over te weten komen in Molen de Geregtigheid in Katwijk aan den Rijn. Molenaar Jack Bouma vertelt je verhalen over Doggerland, de Romeinen en de middeleeuwen met de mooie 18e eeuwse korenmolen als decor. Je bent van harte welkom op 18 en 19 juni tussen 11 en 17 uur. Een bezoek aan de molen is een feestje voor jong en oud!

Molenaar Jack Bouma is al zijn hele leven gefascineerd door de geschiedenis van Katwijk en de regio. Die geschiedenis gaat natuurlijk verder terug dan het ontstaan van het dorp in de 12e eeuw. In molen de Geregtigheid maak je een tijdreis tot de ijstijd aan toe. Op de eerste verdieping van de molen vind je het 6 meter lange molendoek dat door de molenaar kunstig is beschilderd met een tijdlijn bomvol historische wetenswaardigheden over onze regio. Hier vind je ook allerlei vondsten uit onder andere Doggerland. Je mag het allemaal aanraken, zelfs de Neanderthaler-schraper en botten van de oeros!

Inmiddels is er ook een tweede molendoek in de maak. Onder te titel ‘De onderwereld van Katwijk en de regio’ duikt Bouma 6000 meter de Katwijkse diepte in en schildert hij bij iedere grondlaag de beesten en organismen die hier in die periode leefden. Komt dat zien!

Romeinse werktuigen

Wil je leren met welk meetwerktuig de Romeinen de wegen aanlegden? Bij de molen maak je kennis met de Groma, een instrument dat werd gebruikt bij de aanleg van Romeinse wegen en in de stedenbouwkunde. Leer hoe de Groma werd gebruikt om een perfecte rechte lijn en een haakse hoek te maken bij de bouw van een Romeinse tempel voor de godin Nehalennia. Of bouw zo snel mogelijk een echte Romeinse palissade met 50 stuks pilum muralis waarmee de Romeinen hun legerplaatsen verdedigden.

A Groma from Rome Finds a New Home

Replica Hoornesmolentje

Nieuw is de replica van het poldermolentje dat in de 19e eeuw de Hoornespolder in Katwijk drooghield. Na 200 uur schaven, zagen en beitelen heeft de molenaar een prachtig schaalmodel weten te maken van dit vergeten molentje. Het stond ooit ter hoogte van de Rijnlandse kalkfabriek langs het additioneel kanaal. Van deze fabriek is nog een van de ovens bewaard gebleven die we kennen als de kalkoven! Vraag de molenaar naar het verhaal over het molentje!

Ervaar het allemaal zelf en kom langs op Valkenburgseweg 7 in Katwijk! Er zijn heerlijke wafels te krijgen en de balie hangt vol met touwen om heerlijk aan te slingeren. Vrijwillige bijdragen worden gebruikt om nieuwe projecten

Dit bericht is oorspronkelijk geplaatst op kijkopkatwijk.nl, wil je meer lezen over de historie/cultuur van Katwijk neem hier dan vooral een keertje een kijkje!

Written By: Arno Kattuk.nl