Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september zijn veel monumenten in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tussen 10.00 en 17.00 uur weer gratis toegankelijk tijdens de Open Monumentendag. Het landelijk thema dit jaar is: ‘Duurzaamheid’. 

De officiële opening zal plaatsvinden om 10.00 uur bij het Bezoekerscentrum Vliegkamp Valkenburg, Marinevliegkamp 250, Valklenburg. Iedereen is daarbij van harte welkom.

Programma

Dit jaar wordt wederom een huis-aan-huis magazine verspreid, nu over de Open Monumentendag 2022. Hierin vindt u uitgebreide informatie over de monumenten en de wijze waarop aandacht aan het thema wordt geschonken. De volgende monumenten zijn (tenzij anders staat aangegeven en onder voorbehoud) geopend van 10.00 tot 17.00 uur:

Voor meer info klik hier.

Tentoonstellingen

  • Expositie historisch brandweermateriaal van de Brandweer Hollands Midden
  • Fototentoonstelling in het K&O gebouw
  • Tentoonstelling in het Rijnsburgs Museum
  • De oude reddingboot Kurt Carlsen te zien, die van 1953 tot 1990 dienst heeft gedaan in Noordwijk, is te zien in de Oude Redschuur
  • Tentoonstelling over de geschiedenis van Valkenburg in het Torenmuseum in Valkenburg.

Rondleidingen/ wandelingen

Gemeentehuis

Vanaf 11 uur worden elk uur rondleidingen door het gemeentehuis verzorgd. De laatste rondleiding is om 16.00 uur.

Oude begraafplaats

Rondleiding langs graven van zeelieden naar aanleiding van boek Willem van der Plas op Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat in Katwijk aan Zee.

Vredeskerk

Het is mogelijk met een gids de verschillende ruimten te bezichtigen.

Koning Willem-Alexandergemaal

De gehele dag worden een rondleiding verzorgd.

Merovechpark

In het Merovechpark, het oude grafveld dat is ingericht als groene oase, wordt op informatieborden uitleg gegeven over de archeologische vondsten uit 560-725 na Christus die daar zijn aangetroffen.

Park achter de Wilbert

Er is een wandeling uitgezet in de tuinen rondom de Wilbert/Het Heerenhuys. Wil je ervaren hoe de jongens en hun leermeersters door de tuinen wandelden, zien wat er herinnert aan vroeger tijden en ontdekken welke beelden er staan en stonden? Haal dan de wandelfolder op bij de Roskam.

Concerten en muzikaal optreden

Er worden orgelconcerten gegeven in de volgende kerken:

  • Vredeskerk, Katwijk
  • Nieuwe Kerk, Katwijk
  • Joannes de Doper Kerk, Katwijk aan den Rijn
  • Dorpskerk, Katwijk aan den Rijn
  • Laurentiuskerk, Rijnsburg

Fietsroute

Vast onderdeel van Open Monumentendag in de gemeente Katwijk is de fietsroute langs monumenten. Deze start en eindigt bij het gemeentehuis van Katwijk. De route voert u door de verschillende dorpskernen, langs de monumenten en bijzondere aandachtspunten. Men kan uiteraard naar eigen inzicht de route aanvangen en vervolgen. De routebeschrijving met uitgebreide achtergrondinformatie vindt u in het midden van het huis-aan-huis verspreide Magazine Open Monumentendag 2022.

Written By: Ingezonden