Een kijkje in de r.-k kerk van de H. Joannes de Doper

Na de uitvaartdienst van een parochiaan was er zaterdag 10 september van 12.00 – 17.00 uur de gelegenheid om de r.-k kerk van de H. Joannes de Doper in Katwijk aan den Rijn te bezoeken in het kader van Open Monumentendag.

Zo gaaf om bovenstaande reactie te horen van een Katwijk Zeeër na het woord van welkom bij zijn binnenkomst. Maar wat dacht je van deze reacties?: ‘Echt waar, in zeven maanden gebouwd?’, ‘Mogen we echt naar de gewelven klimmen?’, ‘Die pastoor kon pas schilderen zeg, wat een mooie kruiswegstaties!’, ‘Mag ik echt even op het orgel spelen?’, ‘Hebben ze hier nog steeds schoolvieringen zoals vroeger met pastoor Raadschelders?’

Met een groep van vrijwilligers, Ruud en Margreet van Nobelen, Wim Kok en Gerard Bol o.l.v. Richard Hulmer werden zaterdagmiddag 169 enthousiaste bezoekers begroet, waaronder ook vele kinderen die bijna allemaal de kerktoren in gingen. Vragen over het kerkgebouw werden beantwoord, vele foto’s en filmpjes werden er door bezoekers gemaakt, rondleidingen werden er gegeven, de stilte werd in kerkbanken opgezocht en vele kaarsjes werden er aangestoken. In de rubriek ‘Fotogalerij’ op de website www.joannesdedoper.nl kunt u een kleine fotoverslaggeving van deze Open Monumentendag bekijken.

Wij hebben de drie M-en in Katwijk?

Waar Volendam in de muziek de drie J’s kent, hebben wij in de gemeente Katwijk deze zaterdagmiddag de geboorte van de drie M-en gezien en mogen beleven. Want in het kader van de Nationale Orgeldag trok het Reilorgel voorin de kerk en het Pelsorgel uit 1926 achterin de kerk boven het kerkportaal de nodige bezoekers, fotografen en organisten. Zo konden we de broers Hugo en Henk van der Meij begroeten die een prachtig moppie muziek op beide orgels speelden waar Hugo het afmaakte met ook nog een heerlijke riedel op de piano. Er werd zeker ook genoten van het concert van onze eigen organist en muzikaal begeleider Niek van der Meij op het prachtige Reil-orgel van 14.15 – 16.15 uur. Wat een muzikaal talent zit er niet in één familie!

In de rubriek ‘Filmpagina’ op genoemde website komt u vier gefilmde muziekfragmenten tegen. Meer dan van harte aanbevolen. Hulmer: ,,Dank voor ieders inzet en enthousiasme om gezamenlijk met een trots gevoel de mooie geheimen van ons schitterende kerkgebouw te mogen delen met alle bezoekers!”

Written By: Ingezonden