Expo Grafisch Design: Marc Barendse

“Kunst hoort niet voor de elite te zijn”

Marc geboren in het ziekenhuis en getogen in Katwijk is een trots autodidact. Zijn passie voor kunst ontstond eind jaren 80 van de vorige eeuw, een tijd waarin graffiti en street art zijn ontstaan.  

Halverwege de jaren 90 ontstaat zijn interesse voor de Cobra beweging. Cobra is een groep internationale kunstenaars die van 1948 tot 1951 samenwerkte. De cobra beweging keerden zich vooral tegen elk esthetiserend academisme dat te zeer het intellectualisme benadrukte. Vorm, lijn en kleur zijn de weergave van een puur spontane actie waarbij de kunstenaars niet aarzelden terug te grijpen op de zogenoemde primitieve kunst, kindertekeningen en wat tegenwoordig outsider art wordt genoemd. In deze kunstuitingen zagen zij een overeenkomstige spontaniteit vanuit het naïeve karakter, naïef in de zin van ongeschoold, onwetend. Dit karakter herkende Marc ook in de graffiti beweging.   

Marc deelt de visie dat kunst niet voor de elite hoort te zijn. Kunst door mensen voor mensen, toegankelijk, vrolijk en het liefst voor iedere portemonnee.  

Bekijk hieronder de inzendingen van Marc Barendse. Een expositie van zijn werk is vanaf donderdag 22 september te zien bij Kattuk.nl in De Schuit.

 

 

Written By: Arno Kattuk.nl