Expo Onderwaterfotografie: Susan van der Plas

IkToon Onderwaterfotografie door Susan van der Plas.

Interview met Susan van der Plas over fotografie:

Mijn naam is Susan en ik ben 47 jaar oud.

Het begon allemaal 20 jaar geleden toen ik een spiegelreflex camera had gekocht en ben hier en daar een cursus gaan doen voor fotografie. 13 jaar geleden heb ik een digitale spiegelreflex camera gekocht en een jaar of 4 geleden een fullframe camera.

Ik ben de laatste 7 jaar Manuel gaan fotograferen op advies van Evelien van Rhijn van Caputered by Eef uit Katwijk. Zij is een vriendin waar ik altijd advies aan kan vragen en zelfs ook camera’s en lenzen van mag lenen. Zij is mijn voorbeeld. Zij is ook degene die mij naar Willie Kers heeft gestuurd voor een cursus Magie van het licht. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Maar echt veel fotograferen doe ik pas de laatste 5 jaar

Workshop onderwaterfotografie

Vorig jaar zomer ben ik begonnen met onderwaterfotografie. Ik heb toen een workshop gedaan bij Sjoukje van Gool. Ik ben toen op dat idee gekomen, omdat Ik per ongeluk foto’s tegen kwam van Jenny Bergwerff. Zij maakt prachtige onderwater foto’s. Zij is synchroonzwemster en fotografe. Ik ben synchroonzwem trainster geweest en zo kwam ik bij haar onderwater fotografie terecht. Achteraf heeft zij dezelfde workshop gedaan bij Sjoukje als ik. Ik vond het zo mooi dat ik het zelf ook wilde proberen. En ik vind het geweldig!

Materiaal

Veel speciaal materiaal heb je niet nodig voor onderwaterfotografie, enkel een onderwaterhoes om je camera waterdicht te houden. En qua kleding draag ik gewoon een badpak. Wel krijg ik gewichtjes om mijn enkels en een loodgordel om mijn middel om onderwater te blijven.

Rustig blijven

Tijdens een shoot denk ik dat het makkelijk is als je rustig kan blijven onder water, waardoor je ook langer onder water kan blijven. Het is handig om sowieso net zo lang als het model onder water te kunnen blijven. Dat was bij mij lastig aangezien mijn model (Lisanne van Duijn) veel langer onder kon blijven dan ik. Ik vergat soms gewoon dat ik onder water was. Zo leuk vond ik het.

Ik heb het geluk dat ik jaren meiden van synchroonzwemmen heb getraind, die voornamelijk onderwater liggen. Dus modellen vinden voor een shoot gaat erg makkelijk.

Andere focus

Ik vind onderwaterfotografie heel leuk, maar het is best prijzig. Aangezien je er best veel voor moet aanschaffen en je hebt ook een zwembad nodig. Hopelijk komt het er wel eens van. Nu focus ik mij op portretten en dan voornamelijk in de natuur met het gouden uur (laatste uur voordat de zon ondergaat). Ik doe nu af en toe ook fantasy shoots. Dit vind ik ook erg leuk om te doen.

 

Een set van 14 prachtige foto’s ingezonden door Susan van der Plas. Gemaakt tijdens een workshop onderwaterfotografie.

 

Written By: Ingezonden