Een kijkje bij de Open Repetitie van Chr. Oratoriumkoor Hallelujah

Verslag en video

Dinsdag was de Open Repetitie van het Christelijk Oratoriumkoor Hallelujah in het Het Anker. Cultuurmedewerker van Welzijnskwartier Asli nam een kijkje en schreef het volgende verslag.

Op de open repetitie avond oefent het koor een nieuw stuk in, Psalm 42 van Mendelssohn.

Dirigent Marcel neemt het nieuwe stuk door met het koor. Hij vertelt over de achtergrond van dit muziekstuk, het thema en wat de componist bedoeld heeft. Waarom het ene deel ingetogen is, en het andere deel wat intenser. Maar hij is ook open over zijn eigen gevoelens en gedachten over dit stuk. De koorleden worden uitgenodigd zelf over de muziek na te denken en het te beleven.

Koorlid Ada van der Bent, 28 jaar lid en sinds 2 jaar voorzitter:

Ik was altijd weg van Bach, als jong meisje al. Wat wel apart was, want hoewel we thuis wel klassieke muziek luisterden, luisterden we eigenlijk nooit naar Bach. En toch had de muziek van Bach mij gegrepen.

Het leek mij op een gegeven moment leuk om te zingen en ik was op zoek naar een koor. Ik had wel wat om me heen gekeken, maar het nog niet helemaal gevonden. Toen zei mijn man; “Je houdt zo van Bach, waarom ga je niet bij het Oratoriumkoor!” Ik dacht, dat is veel te hoog gegrepen! Toch was ik hier echt op mijn plek. Natuurlijk zingen we ook andere dingen dan Bach, maar de Matthaus Passion zingen we elk jaar.

Ik had in die tijd een hectische baan, en door het zingen kwam ik tot rust en kreeg ik energie. Voor mij valt alles op z’n plek als we iets voor het eerst zingen en ik ben geraakt. Zoals vanavond, als het stuk mij emotioneert. Het komt ook door Marcel, hij is als dirigent heel inspirerend. Hij is open over wat hij beleefd bij de muziek. Dat maakt dat je er als zanger ook bij stilstaat bij wat de muziek voor jou persoonlijk betekent.

Als koor zijn we ook betrokken bij wat er in de wereld gebeurt. Zo hebben we vanavond met elkaar stil gestaan bij de aardbeving in Marokko en voor hen gezongen.

Als je lid wordt van ons koor moet je er tijd in stoppen. De muziek moet thuis ook bestudeerd worden. Maar het mooie is, je kunt hier ook enorm groeien als zanger. Er wordt echt in je stem geïnvesteerd. Je krijgt veel tijd en aandacht; stemvorming,  ademhalingstechnieken en stemtesten horen er bij.

Meer weten?

www.cokhallelujah.nl

Hieronder een korte opname van de Open Repetitie. Let wel, het is de eerste keer dat ze dit stuk oefenen en zingen.

Written By: Redactie